Plant parent interview: Famma Botanica

Gepubliceerd op 21 maart 2021 om 07:00

Elke week staat er een andere plant parent in de spotlight op karlijnsjungle.nl! Soms bekend, soms nog minder bekend, veel volgers of nog niet zoveel.. het maakt niet uit, want één ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden ontzettend veel van planten! Deze week sprak ik voor het eerst met een duo, namelijk Famke en Marnik van Famma Botanica

Naam:
Marnik Bosschee & Famke Brokking

Social media accounts:
@fammabotanica, binnenkort ook een Facebook pagina!

Leeftijd:
26 & 22

Woonplaats:
Waalwijk & Amstelveen

Woont met:
Marnik woont bij zijn ouders met Max (chihuahua) en Tessa (Engelse Stafford) in Waalwijk. Vooral Tessa is heel fotogeniek dus die zie je vaak voorbij komen! Famke woont met haar drie huisgenootjes op kamers in Amstelveen op Uilenstede (campus van de VU).

Als je een partner hebt, wat vindt hij/zij van jouw hobby:
Hele makkelijke vraag, GEWELDIG! Dat is het voordeel van dezelfde hobby delen. Sterker nog, we hebben elkaar ontmoet door deze hobby! In mei leerden we elkaar kennen op de Planten en Stekjes NL Facebook pagina. Marnik had namelijk zijn planten gedeelt en wilde graag weten of er nog risico’s verbonden zaten aan het buiten besproeien van plantjes. Famke zag daar de Begonia Maculata staan en wist dat die niet van natte bladeren houdt, dus dat had ze onder de post gereageerd. Marnik stuurde Famke een berichtje of ze ook zoveel plantjes had, maar die had hij weer heel sneaky verwijderd. Gelukkig had Famke het op tijd gelezen en ook gereageerd, anders had dit interview niet plaatsgevonden ;) We raakten aan de praat, hadden gefacetimed en in juli vond de eerste date plaats. We gingen naar twee verschillende Intratuins en het klikte enorm goed, ook al waren we totaal niet elkaars type (sterker nog, Famke had eerst niet door dat het een date was)! Inmiddels hebben we al een heleboel tuincentra en botanical gardens samen bezocht en we hebben er nog veel op ons lijstje staan! We kunnen ons ook uren vermaken met het verzorgen van onze plantjes, informatie hierover opzoeken en nieuwe planten ontdekken. We steken elkaar vooral heel erg aan!

Hoeveel planten heb je:
34 & 65

Wat is je favoriete plant in huis:
Marnik: Alocasia Zebrina, omdat dit mijn eerste plant was waar hij echt naar op zoek was en de eerste uitdaging voor hem was. Hier heeft hij drie verschillende tuincentra’s voor bezocht om deze te kunnen vinden. Inmiddels is hij zo groot, dat het grootste blad al zo’n 40 cm is!
Famke: Ik kan echt niet kiezen. Ik vind zoveel van mijn plantjes leuk!

Welke planten staan nog op je wishlist:
Marnik: Philodendron Plowmanii, Anthurium Regale, Philodendron Compasportoanum, Alocasia Jacklyn, Anthurium Veitchii & Philodendron Lynnhannoniae
Famke: De Anthurium Warocqueanum staat toch wel echt op nummer 1! Vind de vorm van de bladeren zo gaaf, maar toch wil ik deze plant momenteel nog niet, dit is iets voor de toekomst! Verder staat de Anthurium Villenaorum en Philodendron Mamei Silver ook echt op mijn wishlist. Ook zou je me blij kunnen maken met de Parthenociccus Amazonica of Cissus Discolor.
Samen: We zijn al een tijdje op zoek naar de Alocasia Maharani. We zijn allebei grote Alocasia fans en de structuur van dit blad is zo uniek! Verder delen we ook de Anthurium Regale op ons lijstje. Over het algemeen is Famke meer van de Anthuriums en Marnik van de Philodendrons.

Welke planten musthave is voor jou onmisbaar:
Marnik: Een jerrycan. Deze gebruik ik om water uit een meertje te halen (heel schoon water, varen geen boten etc) en aan mijn planten te geven! Het water is kalkvrij en het is rijk aan mineralen en sporenelementen (dit zijn kleine hoeveelheden elementen die in organismes aanwezig moeten zijn, die groei en de functie van planten stimuleren).
Samen: Beiden kunnen we onze Ikea Greenhouse Cabinet ook niet missen! Bij Famke daalt de luchtvochtigheid in haar kamer soms naar 19%, waardoor het Cabinet echt een must is omdat hier een hogere luchtvochtigheid behaald kan worden.

Wat was je eerste grote plantenliefde:
Marnik: Alocasia Amazonica ‘Polly’, ik vond dit een hele aparte plant om te zien en vond het skelet van de bladeren enorm gaaf!
Famke: Ik denk mijn Monstera Deliciosa Variegata! Veel planten daarvoor waren slachtoffer van een impulsaankoop om het zo maar even te noemen. Ik kwam ze tegen, vond ze geweldig en nam ze mee naar huis. Dit is de eerste plant die ik heel graag wilde, naar op zoek ben gegaan, en heel toevallig goedkoop tegenkwam! Ik weet nog hoe voorzichtig ik ermee was en mijn huisgenootjes hem na een dag voor de grap op Facebook hadden gezet met de tekst ‘grappige groen met witte plant te koop’. Mijn hart sloeg een hartslag over toen ik dat zag, maar ik kon er wel om lachen.

Wat is jouw ultieme planten tip:
Onze tip is goed te kijken en weten waar je naar op zoek bent. We merken allebei dat je meer geluk haalt uit een plant waar je naar op zoek bent geweest en die je echt graag wilt, in plaats van een impulsaankoop van 5 planten. Om deze reden hebben we onze plantencollectie ook enigszins uitgedund, om ervoor te zorgen dat we planten hebben waar we heel blij mee zijn!
Onze tweede tip is om je goed in te lezen over de verzorging van de plant! Dit is niet alleen heel interessant om te weten maar dit vind je plant ook fijn! Als je alleen al weet waar de plant vandaan komt, weet je al een heleboel meer over de verzorging van de plant (komt de plant uit de tropen, dan wordt hij op de vensterbank bij dat ene raam die altijd open staat of boven de verwarming niet heel blij). Wordt lid van plantenFacebooks, volg planten Instagrams en lees je in!

Hoe zou je de stijl van je inrichting omschrijven:
Marnik: Gestructureerd, alle planten krijgen precies genoeg licht die ze nodig hebben en het ziet er ook nog eens leuk uit! Verder verwerk ik graag veel natuurlijke onderdelen zoals hout en mijne kleine terraria. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om inheemse terrariums te maken, want de Nederlandse natuur is ook heel mooi!
Famke: Ongestructureerd botanisch is wel een goede omschrijving denk ik. Al mijn planten krijgen ook het licht die ze nodig hebben, waardoor het ene gedeelte van mijn studentenkamer vol met planten planten staat en de andere helft enigszins kaal is. Inmiddels ben ik zelfs van plan mijn bank te verkopen en die in te ruilen voor een Milsbo, snap je mijn stijl?

Wat zijn je doelen/ dromen:
Marnik: Ik wil graag biologiedocent worden, omdat ik het belangrijk vind om leerlingen kennis te geven over de natuur en mee te geven hoe ze de natuur moeten behandelen. Mijn droom is een groot stuk land te hebben later die ik zo kan inrichten dat de biodiversiteit gestimuleerd wordt.

Onze droom is om later samen te gaan wonen bij een mooi natuurgebied, in een huis met veel licht en al onze plantjes natuurlijk! Maar eerst willen we nog graag de jungle in het echt opzoeken, in Azië, Afrika of Zuid-Amerika (er staan nog veel meer gebieden op het lijstje en kunnen nog niet kiezen). Een grote kas in/aan/bij huis zou ook wel heel gaaf zijn! Een grote serre aan het huis die omgetoverd is als greenhouse zou al helemaal geweldig zijn!
Famke: Reizen is dan ook echt mijn grote droom! Het lijkt me geweldig om in een busje rond te touren of te backpacken. Tijdens mijn eerdere reizen heb ik de smaak te pakken gekregen en ik kan niet wachten tot we weer kunnen! Daarna zou ik graag een leuke baan in de hospitality wereld vinden die de industrie verbeterd en verduurzaamd!

tekken of kopen?
Het antwoord hierop is eigenlijk stekken kopen! Je legt ontzettend leuke contacten hierdoor, over het algemeen zijn ze iets goedkoper (goed voor ons studentenbudget) en planten bij winkels zijn niet zo groen (duurzaam) als ze lijken!

Wat is jouw plantenverhaal? Waar komt je liefde voor planten vandaan? Hoe lang ben je al met planten bezig en hoe komt dan?
Marnik: Het begon toen ik net met zijn opleiding begonnen was en het vak Ecologie kreeg. De docent vertelde hier vol enthousiasme over inheemse planten op een parkeerplaats. Door zijn enthousiasme werd ik al redelijk aangestoken. Later hadden we lessen plantkunde en hier werd meer verteld over de werking van de planten. Dit zorgde voor nog meer interesse en opeens stond heel mijn kamer vol.
Famke: Famke had al wat planten toen ze voor het eerst op kamers ging. De liefde voor planten is pas echt begonnen tijdens de eerste lockdown. Mijn wekelijkse uitje werd het tuincentrum en omdat ik meer thuis zat vond ik het gewoon ontzettend gezellig! Ik las steeds meer over planten en wilde alleen maar meer weten!
Inmiddels steken we elkaar natuurlijk enorm aan en gaat het heel vaak over planten.

Wat zijn jouw vijf favoriete Instagram accounts?
@the.plant.home, ze heeft een hele mooie plantencollectie waar ze prachtige foto’s van maakt. Bij elke plant vertelt ze een leuk verhaaltje, waar ze de plant bijvoorbeeld vandaan heeft en hoe hij het doet. Verder post ze niet alleen ‘instaperfect’ foto’s, maar ook de imperfecties van haar planten!
@thebrickhousejungle, heeft een hele fijne feed om naar te kijken. Haar Instagram draait niet alleen maar om de planten, maar ook haar interieur.
@yegplantgirl, is ontzettend vrolijk en enthousiast, en hebben we heel veel interactie mee! Verder is het altijd leuk te zien hoe mensen aan de andere kant van de wereld met hun planten hobby omgaan.
@plant_eva, maakt hele mooie foto’s van haar hele bijzondere planten. We zijn heel erg jaloers op haar collectie!
@plantlifesthlm, heeft een hele leuke gekko en maakt super handige filmpjes om een zelf waterende mospaal te maken!

Heb je een plant met een bijzonder verhaal?
De Begonia Maculata! Dat is natuurlijk waar het allemaal begon.

Welke planten hebben het niet gehaald?
Famke kan geen pannenkoekplanten, graslelies of lantaarnplantjes in leven houden. Het zouden makkelijke planten moeten zijn, maar mij lukt het niet! Tips zijn zeker welkom haha.
Marnik heeft twee vleesetende plantjes (zonnedauw en venus vliegenval)  en twee varens omgelegd.

Van welke plant heb je de meeste succesvolle stekjes gehaald?
Marnik: Maranta Variegata, vooral omdat hij heel vreemd ging groeien en ik hem daardoor moest stekken.

Welke planten vinden jullie van elkaar niet leuk?
Marnik vindt zijn Croton heel leuk en Famke niet. Famke is heel blij met haar Philodendron Melanochrysum en Philodendron Giga’s, maar Marnik vind deze heel lelijk, omdat ze wat schade hebben opgelopen tijdens het transport. Daarom vind Famke ze juist heel leuk en kan niet wachten tot er nieuwe (mooiere…) bladeren uitkomen!

Wil je in de toekomst iets gaan ondernemen met planten?
Dit was eigenlijk onze Instagram! Marnik studeert voor Biologiedocent en Famke Environment and Resource Management, waardoor we het allebei gewoon heel interessant vinden om meer over planten te weten te komen. Zo vroegen we ons bijvoorbeeld af waarom sommige planten velvet bladeren hebben, hoe het komt dat nieuwe blaadjes van Philodendrons en Anthuriums soms roze zijn en waarom de Alocasia Zebrina een gestreepte stam heeft. Het leek ons leuk om dit ook met anderen te delen! Verder willen we ook kijken hoe we duurzamer planten kunnen houden (bijvoorbeeld grond mix, voeding, watergift, stroomverbruik, etc!) Famke zou nog graag een klein online planten winkeltje willen hebben in de toekomst, eventueel in een mooi en warm land waar ook veel planten buiten zouden kunnen staan! Marnik helpt met liefde mee!

Ik wil Famme en Marnik ontzettend bedanken dat ze de tijd hebben genomen om mee te werken aan dit interview! Lijkt het jou nou ook leuk om te verschijnen op Karlijns Jungle? Laat het dan weten via het contactformulier!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.