Plant parent interview: Blond en Groen

Gepubliceerd op 7 maart 2021 om 07:00

Elke week staat er een andere plant parent in de spotlight op karlijnsjungle.nl! Soms bekend, soms nog minder bekend, veel volgers of nog niet zoveel.. het maakt niet uit, want één ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden ontzettend veel van planten! Deze week sprak ik met Renee van Blond en Groen!

Naam:
Renee Zwanink

Social media accounts:
@blondengroen
@reneenicky

Leeftijd:
24

Woonplaats:
Roosendaal

Woont met:
mijn vriend en 2 katten, Gerrie en Loki

Wat vindt je partner van jouw hobby?
Mijn vriend vind het allemaal helemaal gezellig, zolang ik de verzorging maar op me neem en er geen rommeltje van maak. Dat laatste kan ik niet altijd waarmaken, haha.

Hoeveel planten heb je?
Om en nabij de 100 planten, dan heb ik stekjes niet meegeteld.

Wat is je favoriete plant in huis?
Mijn favo plant is zonder twijfel mijn Monstera Thai Constellation! Ik kan blijven kijken naar de vlekken op de bladeren.

Welke planten staan nog op je wishlist?
Ik zou nog graag een Anthurium Clarinervium en Alocasia Frydek willen.

Welke planten musthave is voor jou onmisbaar? 
Een luchtvochtigheidsmeter! Als je de luchtvochtigheid niet weet, kun je ook niet kijken of het te hoog of te laag is en dan kun je hier dus iets aan doen of veranderen als dat nodig is.

Wat was je eerste grote plantenliefde?
Ik denk de stippenbegonia. Het was een van de eerste planten die ik kocht en deze is inmiddels uitgegroeid tot een enorme plant! Het is nog steeds een van mijn favorieten en ik heb inmiddels 5 verschillende soorten stippenbegonia's.

Wat is jouw ultieme planten tip?
Ik hou van terracotta potten. Leg deze 24 uur in een badje voor je ze in gebruik neemt, en je zult merken dat er veel minder vocht in de pot trekt. Oh, en voor je er potgrond indoet, leg een stukje van een koffiefilter over het gat onderin. Zo heb je geen schotel vol potgrond elke keer als je de plant water geeft of optilt!

Hoe zou je de stijl van je inrichting omschrijven?
Bohemian, botanisch, retro en modern. Een mix van dat alles. Een aantal dingen zijn nieuw gekocht, zoals bijvoorbeeld onze banken en eettafel, maar heel veel meubels en accessoires zijn tweedehands spulletjes die ik gevonden heb tijdens het struinen in kringloopwinkels. Kannetjes, bloempotten, vazen, kastjes, kandelaars… Ik hou ervan!

Wat zijn je doelen/ dromen?
Mijn droom is om fulltime te kunnen illustreren. Ik maak persoonlijke illustraties en veel daarvan zijn mensen die gek zijn op planten en samen met hun lievelingsplanten en huisdier afgebeeld willen worden. Ook illustreer ik graag vintage meubels in een mooie setting.

Stekken of kopen?
Stekken! Ik vind het mooier om een plant te hebben die ik zelf groot heb laten groeien. Vaak zien deze er toch unieker uit dan wanneer je een plant in het tuincentrum koopt. Maar gewoon gelijk een grote plant kopen, kan ook wel heel leuk zijn.

Wat is jouw plantenverhaal?
Sinds januari van dit jaar is ons huis langzaamaan steeds voller te komen staan met planten. Het is allemaal begonnen met een pannenkoek stekje die ik meekreeg van mijn moeder. Zij had al her en der planten staan. In het voorjaar was ik al volop stekjes aan het verkopen en stond mijn huis vol. Ik heb veel mensen om mij heen ook enthousiast gekregen. Mijn moeder had eerst een paar planten, maar bij haar staat het inmiddels ook vol. Mijn zus verlaat ook geen tuincentrum meer zonder planten en zelfs mijn schoonmoeder heeft een paar stekjes van mij staan.

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?
Heel veel van Pinterest. En natuurlijk iedereen die ik volg op Instagram. Zo ruil je onderling ook nog wel eens iets of krijg je een tips waar je bijzondere planten kunt vinden.

Wat is jouw meest trotse plant parent moment?
Ik denk dat dat meerdere momentjes zijn. Mijn telefoon staat vol met foto's (lees: 6.000 foto's, ik weet het, veel te veel!), ik pak dus heel vaak oude foto's erbij om goed te zien hoeveel mijn planten gegroeid zijn. Er gaat er ook wel eens eentje dood. Maar de meeste planten zijn veel en veel groter geworden, en dat is dan elke keer weer een zo leuk om te zien!

Wat zijn jouw vijf favoriete instagram accounts?
@helloplantlover en @terracottafever voor de geweldige foto's (interieurinspo!), @planterrry inspireert mij door het praten over je mentale gezondheid en hoe planten en de plantcommunity hierin een uitlaatklep kunnen zijn, @karlijnsjungle omdat je laat zien dat zowel zeldzame als makkelijk te verkrijgen planten, onwijs mooi kunnen zijn. Of het nou een pannenkoekplant of florida ghost is, volgens mij krijgen ze bij jou evenveel liefde! En tot slot kijk ik bij @ruth_ela graag voor een dosis kleurrijke inspiratie.

Heb je een plant met een bijzonder verhaal?
Mijn Monstera Variegata! Ik heb hem gratis (!) opgehaald toen hij teveel water had gekregen. Het enige deel wat nog te redden was, was een blad met een stukje stam en luchtwortel. Ik heb deze eerst laten wortelen op water en daarna in een luchtige potgrond mix gezet. Superspannend, maar na een maand kwam er al een nieuw blad. En nog een. Inmiddels is het een kleine plant geworden en kan ik niet wachten tot 'ie in het voorjaar weer nieuwe bladeren gaat maken!

Welke planten hebben het niet gehaald?
Ik heb een Saxifraga Stolonifera Tricolor gehad die of wolluis of schimmel had. Ik heb leuk contact met Sanne van @plantsmakepeoplehappy, en zij wist dat ik al een paar keer pech had gehad met de Saxifraga. Toen zij een paar maanden geleden tegen dit plantje aanliep in het tuincentrum, heeft ze er 1 voor mij meegenomen en naar mij opgestuurd. En hij doet het supergoed! Ik ben blij dat ik het nog niet heb opgegeven met dit plantje en dat ik er nu eindelijk één heb die het goed doet.

Wat is jouw oudste kamerplant?
Een hele grote Dracaena die mijn vriend al had. Het was de allereerste plant die mijn vriend kocht en heeft daarom een mooi plekje in de woonkamer.

Van welke plant heb je de meeste succesvolle stekjes gehaald?
Zonder twijfel, van mijn Epipremnum Aureum. Sinds ik deze heb, is 'ie 3x zo groot geworden. Hoeveel stekjes ik ook neem, hij blijft groter en groter worden!

Wil je in de toekomst iets gaan ondernemen met planten?
Omdat ik veel planten illustreer werk ik al een klein beetje met planten. Maar de ultieme droom is toch wel een klein plantenwinkeltje met een werkplek. Planten verkopen, verzorgen, en in de overige tijd de mooiste illustraties maken.

Ik wil Renee ontzettend bedanken dat ze de tijd heeft genomen om mee te werken aan dit interview! Lijkt het jou nou ook leuk om te verschijnen op Karlijns Jungle? Laat het dan weten via het contactformulier!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Astrid Mitchell
2 jaar geleden

Hoi mijn naam is Astrid. En mijn diepgewortelde liefde voor planten, is gekomen door een logeer kat, die al mijn cactussen sloopte.
En ik kreeg een plantenbon. En daarvan kocht ik mijn lepelplant. En sindsdien begon mijn planten collectie beetje bij beetje te groeien