Als er één plant zorgt voor instant jungle vibes, dan is het de Strelitzia Nicolai wel! Met zijn grote, groene bladeren en imposante uiterlijk is dit een ultieme musthave voor elke plantenliefhebber en urban jungle. De Strelitzia Nicolai is geen moeilijke plant, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Dit is hoe ik mijn geliefde Strelitzia verzorg!

In onze plantenwinkels en tuincentra kom je meestal twee soorten uit de Strelitzia familie tegen, namelijk de Strelitzia Nicolai en de Strelitzia Reginae. De Reginae is de variant met de prachtige oranje, paradijsvogel bloemen. De Nicolai moet het vooral van zijn mooie, grote, groene bladeren hebben. De Nicolai kan wel bloeien, maar in werkelijkheid gebeurt dit niet zo heel vaak in onze huiskamers. Hij begint namelijk pas met bloeien wanneer de plant een hoogte van 2 a 3 meter bereikt! De bloem van de Nicolai is daarnaast donker en heeft dus niet dezelfde uitstraling als de Reginae. Neem dit dus mee in je afweging als je een Strelitzia wil kopen!

De Nicolai is een snelle groeier. Als je plant het naar zijn zin heeft, zal elk nieuw blad groter en groter worden. Hou dit in je achterhoofd als je er één gaat aanschaffen, want koop je er één die al net zo hoog is als je huiskamer, dan heb je bij het volgende blad een probleem. Omdat de plant zo lekker groeit heeft hij in de lente en zomer ook regelmatig extra voeding nodig. Zorg dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom natte voeten, de plant is namelijk gevoelig voor wortelrot. In de winter mag de grond van jouw Nicolai tussen de watermomenten droogvallen.
De plant heeft veel licht nodig, zorg dus voor een plek voor het raam. Mijn Strelitzia krijgt zelfs een paar uur direct zonlicht in de zomer! Wanneer de plant niet genoeg licht krijgt, zal hij niet goed groeien en kunnen de bladeren bruin worden. Als je dit ziet, zorg dan voor een lichtere plek.
De wortels van de Strelitzia Nicolai groeien erg hard, hij heeft daarnaast ook erg dikke wortels, en ze kunnen dan ook snel verstrikt raken in de binnenpot. Een diepere pot kan voorkomen dat de plant te snel uit zijn pot groeit!
De wortels van mijn Nicolai hadden zich helemaal door de gaten van de binnenpot heen gewurmd. Het was behoorlijk stressvol om de binnenpot van de wortels af te knippen, zonder de wortels te beschadigen! Maar het is gelukt!

Mijn eigen Strelitzia Nicolai groeit goed en is inmiddels groter dan een meter, maar ze kunnen dus nog veel groter worden. Hieronder kun je nog de prachtige Strelitzia’s zien van een aantal andere plant parents!
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in de reacties!
Liefs,
Karlijn
Reactie plaatsen
Reacties