Plant parent interview: Happy Planthouse

Gepubliceerd op 29 november 2020 om 07:00

Elke week staat er een andere plant parent in de spotlight op karlijnsjungle.nl! Soms bekend, soms nog minder bekend, veel volgers of nog niet zoveel.. het maakt niet uit, want één ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden ontzettend veel van planten! Deze week sprak ik met Ilona van Happy Planthouse!

Naam:
Ilona

Social media accounts:
@Happyplanthouse

Leeftijd:
28

Woonplaats:
Tilburg

Woont met:
Mijn vriend Dennis, die zich af en toe een Tarzan voelt in onze Jungle. Hij mist alleen de lianen nog (his own words).

Wat vindt je partner van jouw hobby?
Hij maakt er veel grappen over! Bijvoorbeeld dat hij in een Jungle woont of dat we een Intratuin hier in huis hebben, maar stiekem vindt hij het wel leuk. Ik betrap hem steeds vaker dat hij naar nieuwe bladeren staat te kijken en hij maakt ook regelmatig foto's die op mijn Instagram komen. Hij vindt het allemaal wel prima, zolang ik maar alle verzorging doe.

Hoeveel planten heb je?
70 exclusief stekjes en ongeveer 20 stekjes

Wat is je favoriete plant in huis?
Die verandert nog wel elke dag, maar als ik dan echt moet kiezen denk ik de Anthurium Warocqueanum. De vorm van het blad vind ik heel bijzonder. Daarnaast is dit mijn duurste plant en de eerste echt zeldzame plant die ik heb aangeschaft. Ik vond het heel spannend maar ben nu zo blij dat ik dat heb gedaan!

Welke planten staan nog op je wishlist?
Dat is echt een hele lijst! De Philodendron Melanochrysum, Philodendron El Choco red, Philodendron Squamiferum, Alocasia Melo, Alocasia Maharani, Alocasia Silver en Pink Dragon, Jewel Orchid en Stephania Erecta.

Welke planten musthave is voor jou onmisbaar?
Mijn moisture meter, vooral voor de planten in grote potten. De meter geeft aan of de aarde droog, vochtig of nat is. Zeker nu het net herfst is geworden en de verwarming weer aan is lijkt het bovenste stukje van de aarde droog. Zelfs als ik voel met mijn vinger lijkt het alsof de plant water nodig heeft. Door het meten met de moisture meter blijkt dan dat het onderste stuk nog vochtig of nat is waardoor water geven eigenlijk nog niet nodig is.

Wat was je eerste grote plantenliefde?
De plant waar ik als eerste écht verliefd op was, is de Monstera Deliciosa. Die kocht ik als een plant met 5 bladeren en die is echt heel snel uitgegroeid tot een reus. Jammer genoeg heeft hij afgelopen zomer geleden onder een trips invasie en heb ik nu de mooie bladeren gestekt op water. De rest heb ik helaas weg moeten doen. 

Wat is jouw ultieme planten tip?
Geen standaard tip maar geniet van het hele proces van planten. Van aanschaf, tot leren wat een plant nodig heeft en uiteindelijk de plant zien groeien. Ik haal hier zelf mijn rust en ontspanning uit. Als ik een hele drukke dag heb gehad of ik heb veel aan mijn hoofd, dan laat mij maar lekker even met mijn planten. Met mijn vingers in de aarde en mijn hoofd in het groen kom ik weer tot mezelf. Een les die ik heb geleerd uit mijn planten: elke plant heeft iets anders nodig om te groeien, mensen ook!

Hoe zou je de stijl van je inrichting omschrijven?
Urban Jungle industrieel. Vorig jaar ben ik met mijn vriend samen gaan wonen, waardoor we een dubbele inboedel hadden. Ons interieur bestaat dus een gedeelte uit meubels die ik al had of die hij al had en een klein gedeelte hebben we gekocht. We houden heel erg van zwart staal met hout maar ook van kleur. Op dit moment hebben we in de woonkamer een muur helemaal groen. Daar staan ook de meeste planten waardoor we hier echt een jungle vibe hebben gecreëerd. De werkkamer heeft een terracottakleur op de muur en in de slaapkamer hebben we alles juist heel rustig gehouden.

Wat zijn je doelen en/of dromen?
Ooit willen we een huis kopen, daar zou ik echt graag een jungle van willen maken. Op dit moment hebben we in ons appartementencomplex maar aan één kant ramen, waardoor zeker in de winter de planten aan één kant van het huis staan. In mijn toekomstige huis wil ik de Jungle door het huis heen hebben op een subtiele manier. Verder zou ik graag mijn plantencollectie uitbreiden met de wat meer zeldzamere exemplaren. Misschien ooit op een dag wil ik nog wel meer doen met mijn plantenliefde. Op dit moment werk ik fulltime en heb ik een leuke baan, dus dit is echt een toekomstdroom.

Stekken of kopen?
Stekken! Ik vind het heel erg leuk om een stekje groter te zien worden. Het leren van de behoefte van een nieuwe plant/stek vind ik erg interessant. Daarnaast vind ik het superleuk als je je collectie uit kunt breiden door stekken te ruilen met andere plantlovers.

Wat is jouw plantenverhaal?
Het is allemaal begonnen met een pannenkoekplant zo'n 5 jaar geleden. Ik woonde in een studentenhuis en een van mijn huisgenoten had de pannenkoekplant, die toen alleen nog te verkrijgen was via een stekje, op haar kamer staan. Ik heb toen echt een heel klein babystekje gekregen met 3 blaadjes. Ik wist echt nog helemaal niks van planten en had voorheen echt geen interesse in planten. Door dit stekje ging ik me verdiepen en toen hij langzaam begon te groeien was mijn interesse gewekt. In 2017 heb ik een burn-out gehad en ontdekte ik dat ik tot rust kwam als ik met planten bezig was. Mijn plantencollectie is toen snel uitgebreid naar zo’n 70 planten (zowel binnen als buitenplanten). Mijn opa van mijn moeders kant en oma van mijn vaderskant hebben ook een plantenliefde. Zij vonden het wel leuk dat ik nu ook geïnteresseerd was in hun planten. Hele rondleidingen kreeg ik door de tuin en het huis. Inmiddels woon ik in een appartement zonder tuin, dat mis ik wel hoor! Ik heb door de jaren heen geleerd welke planten wel en niet bij mij passen. Op dit moment breid ik dus vooral mijn kamerplanten collectie uit. Sinds ik mijn Instagram account heb gemaakt heb ik daar allemaal lieve en leuke plantenliefhebbers leren kennen en ontdekte ik weer allemaal nieuwe planten. De pannenkoekplant heb ik nog steeds: inmiddels staat hij op mijn slaapkamer en is een heel stuk gegroeid!

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan? of van wie?
Deels eigen creativiteit, deels ideeën van Instagram. Mijn vriend vindt het erg leuk om mee te denken en een aantal van zijn ideeën zie je dan ook terug, een voorbeeld is het dansende planten filmpje. Ik probeer op mijn account uit te stralen hoe ik in het echte leven ook ben. Ik hou wel van een grapje en wil vooral ook realistisch zijn, daarmee bedoel ik dat niet altijd alles perfect gaat. Natuurlijk laat ik ook zien wat ik heb bereikt dus hoe mijn planten groeien en hoe ik zelf ook iedere keer weer leer. Inspiratie doe ik ook op door veel te praten met andere plantenliefhebbers.

Wat zijn jouw vijf favoriete instagram accounts?
@margosjungle, @partnersingroen en @sasplants omdat we veel tips met elkaar uitwisselen en ik ontzettend veel van ze geleerd heb.
@gojungle vanwege haar toffe inspiratiefoto’s!
@huisentuinwebshop voor de nieuwe artikelen die in haar webshop staan, maar ik vind dit ook een heel leuk account omdat haar posts heel persoonlijk zijn.

Heb je een plant met een bijzonder verhaal?
Ja, de pannekoekplant zoals ik eerder heb verteld. Maar ook mijn Calathea Lancifolia. Mijn vader heeft deze plant echt al jaren en staat op zijn bureau. Hij groeit en groeit zonder dat hij echt aandacht krijgt, buiten de wekelijkse gietbeurt van mijn moeder. Twee jaar geleden hebben we de plant in vieren gesplitst en kregen opa, oma en ik een stukje van de plant. Mijn Lancifolia heeft afgelopen zomer de trips niet overleefd en met veel pijn in mijn hart moest ik de plant weg doen. Toen ik een makeover ging geven aan mijn werkkamer mocht ik de, inmiddels weer mega gegroeide lancifolia van mijn vader weer splitsen. Ditmaal in tweeën, een deel voor mij en een deel voor hem. Deze plant staat hier te pronken in mijn werkkamer!

Ik wil Ilona ontzettend bedanken dat ze de tijd heeft genomen om mee te werken aan dit interview! Lijkt het jou nou ook leuk om te verschijnen op Karlijns Jungle? Laat het dan weten via het contactformulier!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.