Plant parent interview: Kraakplantje

Gepubliceerd op 22 november 2020 om 07:00

Elke week staat er een andere plant parent in de spotlight op karlijnsjungle.nl! Soms bekend, soms nog minder bekend, veel volgers of nog niet zoveel.. het maakt niet uit, want één ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden ontzettend veel van planten! Deze week sprak ik met Marjolein van Kraakplantje. 

Naam: 
Marjolein Niemeijer 

Social media accounts: 
@kraakplantje 

Leeftijd: 
26

Woont met:
Mijn vriend en twee kleine vogeltjes

 

Wat vindt je partner van jouw hobby?
Mijn vriend vindt de jungle ontzettend gezellig maar snapt nog weinig van planten. Ik leer hem steeds wat dingen en kort geleden heeft hij zijn eerste plant gekocht, een Calathea White Star, hopelijk steek ik hem zo ook aan! Hij weet al wel beter dan mij proberen tegen te houden met nieuwe planten te kopen. Hij woont nu net een tijdje bij mij en is al niet meer overweldigd door de hoeveelheid. Ik kan mij voorstellen dat het best apart is om opeens tussen zoveel planten om je heen te hebben als je er eerst geen had. 

Hoeveel planten heb je?
Meer dan 160, precies weet ik het niet meer want ik ben een beetje bang om te tellen. Meestal verras ik mijzelf weer met hoeveel er is bijgekomen. Al ben ik wel geminderd, 2 a 3 nieuwe plantjes erbij in een maand, Althans dat probeer ik. 

Wat is je favoriete plant in huis?
Dat is heel moeilijk om er één te kiezen, maar ik ben vooral gek op Philodendrons en Alocasias. Ik denk dat ik nu vooral extra lang naar mijn painted lady kijk. Deze kocht ik een tijdje geleden in Alphen aan de Rijn en ik was natuurlijk opslag verliefd. Zo gaat dat elke keer weer in het tuincentrum, ik kan ze dan niet laten staan. Dit was de laatste die er tussen stond. De tekening op het blad lijkt wel geschilderd, een passende naam dus. De kleuren zijn verrassend mooi en dus daardoor mijn favoriet op het moment. Maar dit zal met een maand wel weer veranderd zijn! 

Welke planten staan nog op je wishlist?
Genoeg helaas! Ik ben vooral erg gek op velvet bladeren, dus de Philodendron Gloriousum staat wel echt bovenaan. De wishlist wordt elke week langer! Instagram maakt dat zeker niet makkelijker met alle gave foto's die van allemaal mensen voorbij komen, vooral de Instagram pagina’s van winkels en webshops zijn gevaarlijk. 

Welke planten musthave is voor jou onmisbaar?
In het begin was dat de vochtmeter. Daarmee leerde ik de waterbehoefte van mijn planten kennen. Nu is het een musthave een goeie plantenvoeding, maar ook nu de winter er weer aankomt een aantal groeilampen. In de winter gebruik ik ook een luchtbevochtiger aangezien de kachel aangaat en de lucht in huis droger wordt. Zo voorkom je crispy randjes en verdrietige calatheas. 

Wat was je eerste grote plantenliefde?
Een prachtige Calathea Orbifolia die ik bij de Ikea kocht. Ik had daarvoor al wat cactussen, maar na de Orbifolia ging ik helemaal los met nieuwe planten kopen en ging ik mij ook verdiepen in de verzorging. Helaas is mijn eerste liefde gesneuveld bij zijn eerste verhuizing. Dat deed wel echt even pijn omdat ik na 2 jaar toch wel heel verknocht was geraakt aan die plant. Hij was van een klein ding naar een giga plant gegroeid. Nu na 2 jaar heb ik er weer eindelijk een. 

Wat is jouw ultieme planten tip?
Zoek informatie op over de planten plagen en check je planten regelmatig. Als je collectie groeit komen er steeds vaker vervelende beestjes op je planten af. Een plaag kan heel veel schade aanrichten aan je planten en kan er voor zorgen dat de hobby minder leuk wordt. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat planten er niet altijd op en top uit zullen zien zoals je op insta vaak ziet. Gele bladeren en crispy randjes zijn normaal, ik maakte mij daar in het begin veel te veel zorgen over. Nu leer ik te accepteren dat planten ook een cyclus hebben van groeien en verwelken. Niet alles blijft altijd mooi en dat is prima. Ik leer zo ook mijn planten beter kennen en sta niet steeds zenuwachtig klaar met mijn gietertje. 

Hoe zou je de stijl van je inrichting omschrijven?
Ik ga wel echt voor de urban jungle look en de inrichting zelf is denk ik een tikkeltje bohemian, maar bestaat vooral uit gratis meubels, kringloop spullen en wat Ikea artikelen. Daarnaast verzamel ik kunstwerken van vrienden die de muren weer opleuken. Ook hangt er hier en daar wat werk van mijzelf. Mijn kleurpalet in huis is vooral groen, blauw, wit en hout. Met roze en gele accessoires om het speels te houden. In de slaapkamer ben ik overgegaan op een blauw met roze aardetinten combinatie. Dat spreekt me ook erg aan. Wat altijd hetzelfde blijft is de spierwitte kleur op de muren, dit komt in elk kraakpand terug. Lekker fris en maakt een ruimte echt lichter. Aangezien ik regelmatig verhuis is dit overigens ook lekker goedkoop, emmertje muurdek en klaar. 

Wat zijn je doelen/ dromen?
Binnen nu en een jaar zou ik graag een Ikea greenhouse hebben gevuld met wat zeldzamere planten. Maar ooit zou ik graag een kas in de tuin hebben die ik als een eigen mini hortus botanicus kan inrichten. Of dit ooit zal gebeuren weet ik niet maar het is wel een droom van mij! Daarnaast zou ik graag meer leren over tuinieren en een groentes kweken. Moet ik natuurlijk wel eerst een tuin hebben. 

Stekken of kopen?
Dan ga ik toch voor kopen, omdat ik het zoeken naar de plant al erg leuk vind. Ook heb je met kopen al meteen een echte plant. Stekjes maak ik ook graag, maar dat doe ik meestal om die weer aan vrienden te geven. 

Wat is jouw plantenverhaal?
Ik ben nu denk ik 2,5 jaar planten verslaafd. Ik denk dat het na mijn Orbifolia langzaam uit de hand liep, want binnen een half jaar had ik er 45. De telling daarna waren het er alweer 90 en voor dat ik het doorhad waren het er meer dan 160. Ik hou zelf heel erg van de natuur en ik denk dat ik dit gewoon in huis probeer te halen door het op een jungle te laten lijken. Ook begon ik op een gegeven moment op YouTube video's te kijken over planten om zo meer te leren over de verzorging. Al snel leerde ik over de verschillende soorten en de zeldzame planten die er zijn. Zo kwam ik ook bij alle planten tours terecht en zo'n vol huis met planten sprak mij ontzettend aan. Ik besloot op een gegeven moment een Instagram te maken voor mijn plantjes, gewoon voor de leuk en om misschien met meer plantenliefhebbers in contact te komen. Aangezien ik antikraak woon besloot ik mijn account kraakplantje te noemen. Ik zit nu in mijn derde kraakpandje en de planten blijven gewoon steeds mee verhuizen. 

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?
Ik kijk veel planten Youtubers zoals Kaylee Ellen en Heartshapedleafs, maar ook op Instagram vind ik veel inspiratie. Hoe mensen hun plantjes neerzetten en de inrichting in hun huis bekijken vind ik heel interessant. 

Wat is jouw meest trotse plant parent moment? 
Het weer tot leven wekken van mijn Pink Princess, die nu super snel groeit. Ze was namelijk wat zwak toen ik haar kreeg en de wortels waren op een gegeven moment gaan rotten. Deze heb ik toen weggehaald en ik heb haar op perliet laten herstellen. Ze staat nu weer in grond en heeft heel wat nieuwe bladeren gemaakt. Langzaam komt er ook meer roze in. Zo gaaf om dat te zien gebeuren

Wat zijn jouw vijf favoriete instagram accounts?
@munichjungle Zijn inrichting is niet alleen heel mooi, maar hij verandert ook vaak dingen. Dat laat hij dan weer zien in leuke stories en zijn hond Emma is veel te schattig. 
@pflanztasia Dit super leuke stel zijn zeer lieve vrienden van mij en hebben nu net een tijde een insta voor hun prachtige planten en inrichting. De verslaving aan planten is misschien lichtelijk mijn schuld. 
@stephwilsonspace Jaloers word ik van haar huis. Echt een droom huis met een kilometers hoog plafond. Echt een jungle gevuld met mooie persoonlijke spulletjes en daarnaast heeft zo ook nog vogeltjes, een droom! echt waar! 
@the.secondchapter Prachtige feed met mooie foto's, mooie planten en lekker esthetisch. Gewoon die hele feed klopt. Ik haal hier veel inspiratie uit.
@fagusurban Een prachtig appartement met veel plantjes, een schommel en een super schattige kat. Ik haal hier ook veel inspiratie uit, omdat zij af en toe wat DIY projecten doet. 

Heb je een plant met een bijzonder verhaal?
De anthurium Clarinervium die ik heb was mijn eerste wishlist plant die ik ooit kocht. Daarom zou deze altijd speciaal voor mij zijn, dat was wel echt een mijlpaaltje. Het was toen ook meteen de duurste plant in mijn bezit. Gekocht met een VVV bon die ik bij een kerstpakket kreeg. Oh, wat was ik blij! 

Welke planten hebben het niet gehaald? 
De meeste varens zijn er niet meer, varens en ik hebben altijd ruzie. Daarnaast is mijn eerste Orbifolia die mij zo verslaafd maakte er niet meer, want deze kreeg het zwaar na een verhuizing en stierf. Dit deed ook echt pijn! Ik baalde zo! Af en toe gaan er wel eens wat dingen fout en dat is helemaal oké. Het overkomt de beste. 

Van welke plant heb je de meeste succesvolle stekjes gehaald? 
De vaderplant, echt zo makkelijk je neemt er stukken af propt ze in de aarde en klaar is kees. 

Wil je in de toekomst iets gaan ondernemen met planten? 
Het is voor mij een hobby die ik alleen maar verder wil ontdekken, maar ik zou wel ooit als ik klaar ben met docent zijn een plantenzaakje willen beginnen, zodat ik andere mensen ook kan aansteken met mijn verslaving!

Ik wil Marjolein ontzettend bedanken dat ze de tijd heeft genomen om mee te werken aan dit interview! Lijkt het jou nou ook leuk om te verschijnen op Karlijns Jungle? Laat het dan weten via het contactformulier!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.