Plant parent interview: Plantstate

Gepubliceerd op 8 november 2020 om 07:00

Elke week staat er een andere plant parent in de spotlight op karlijnsjungle.nl! Soms bekend, soms nog minder bekend, veel volgers of nog niet zoveel.. het maakt niet uit, want één ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden ontzettend veel van planten! Deze week sprak ik met Anouk van Plantstate. Anouk is een vrolijke, ondernemende en kleurrijke plant parent, met een groot hart voor de plant community! 

Naam:
Anouk
Social Media:
Instagram en Facebook: @plantstate
Instagram: @meetnewplantlovers
Leeftijd:
24
Woonplaats:
Dokkum
Woont met:
Met mijn partner, met wie ik al 7 jaar samen ben en onze drie katten: Frenkie, Matthy en Milly. Frenkie en Matthy komen uit hetzelfde nestje en zijn twee broers die alles samen doen. Zij zijn nu 1,5 jaar oud en sinds kort hebben ze er een klein ‘zusje’ bij genaamd Milly. Milly is nu bijna een halfjaar oud.

Wat vindt je partner van jouw hobby? 
Erg leuk! Hij zegt altijd wel dat ik meer een ‘plantengekkie’ ben dan hij, maar hij gaat graag mee naar tuincentra. Zelf neem ik de verzorging op mij, maar hij komt geregeld bij mij en dan zegt hij: ‘Heb je dat nieuwe blad al gezien?’ (Die ik dan vaak allang gespot heb haha!).

Hoeveel planten heb je?
Toevallig heb ik ze vorige week nog geteld en ik telde nu 65 kamerplanten. Eerst waren dit er 70, maar ik heb een aantal verkocht.

Wat is je favoriete plant in huis?
Stiekem heb ik veel favoriete planten, maar er zijn er wel een paar die eruit springen. Dit zijn bijvoorbeeld variegata planten zoals de Monstera Deliciosa Variegata en de Syngonium Albo Variegata, omdat ik het witte gecombineerd met het groene erg tof vindt. Bij elk nieuw blad is het weer spannend hoe de variegata in het blad zal zijn en dat vind ik elke keer een feestje om te volgen!  Ook ben ik een echte Alocasia fan. Zo staan de Alocasia Zebrina en de Alocasia Dragon Scale hoog in mijn favorietenlijst. De Zebrina vind ik door de prachtige zebrastengels een eyecatcher! De Dragon Scale vind ik mooi vanwege de prachtige bladeren.

Welke planten staan nog op je wishlist?
Syngonium Red spot, Philodendron Florida Beauty, Philodendron Gloriosum, Anthurium Warocqueanum, Philodendron Ring of Fire Variegata.

Welke plantenmusthave is voor jou onmisbaar?
Dan ga ik voor het gemak van de Self-Watering Insert pot, waardoor je de plant aanzienlijk minder vaak van water hoeft te voorzien. Je vult de pot met water totdat het metertje op maximaal staat en dan kan de plant van de onderkant zijn eigen drinkbehoefte aanvullen. Een echte aanrader! Ik ben nog niet lang weggeweest van huis, maar een familietrip naar Canada staat nog op de planning (wanneer Corona het toelaat) en de Self-Watering Insert potten lijken me dan zeker handig, ook voor degene die op mijn planten gaat passen. Je kunt aan het metertje in de pot zien wanneer water weer nodig is en zo kun je de planten veel meer hun gang laten gaan.

Wat was je eerste grote plantenliefde? 
Dit is de Monstera Deliciosa, één van mijn allereerste planten. Toen wij samen gingen wonen, heb ik deze samen met mijn moeder uitgezocht. Ik had totaal geen groene vingers en hoopte maar dat hij het ging overleven. Wonderbaarlijk genoeg deed de plant het zo goed, dat ik het  aandurfde om meer planten in huis te halen, zonder elke keer mijn moeder om tips te hoeven vragen. De gatenbladeren van de Monstera Deliciosa gaan nooit vervelen en hoe ouder de plant wordt, hoe meer gaten hij gaat produceren. Zo leuk om dat groeiproces te volgen!

Wat is jouw ultieme planten tip?
Leer je planten kennen! Op die manier kun je meer op gevoel met ze omgaan en leer je herkennen wat je planten nodig hebben, maar dit kost tijd om te ondervinden. Wat ik een handige tip voor beginners vind is om op te schrijven wanneer je water hebt gegeven en hoeveel dit ongeveer was. Kijk wanneer de potgrond weer droog is en ga na hoe lang het dan geleden is dat je water hebt gegeven. Op die manier heb ik mijn planten leren kennen. Zo geef ik standaard op maandag alle planten water en dan kijk ik de rest van de week af en toe even op gevoel of er een plant alweer dorst heeft of niet.

Hoe zou je de stijl van je inrichting omschrijven? 
Een echte kleurrijke jungle! Mijn okergele details vallen vaak op en ik hoor ook vaak terug van mensen dat ze zonder mijn accountnaam te zien, eigenlijk al weten dat de foto van mij is. Super gaaf om dat te horen! Ik kan wel zeggen dat ik onder mijn plantenvolgers op Instagram bekend sta als ‘de liefhebber van (oker)geel’. Tegelijkertijd is dit ook een goede zet, denk ik, want mensen kunnen mij daardoor herkennen!

Wat zijn je dromen/doelen? 
Plantgerelateerd: al mijn wishlist planten bemachtigen haha. Ik ben benieuwd of dat ik dat ooit ga halen, stiekem denk ik dat je altijd wel planten op je wishlist blijft houden. Qua Plantstate zou ik het echt geweldig vinden om een gezellig en groot account te kunnen opzetten en steeds meer eigen dingen te realiseren en te verkopen (zoals mijn Plantstate jaaragenda 2021, maar ik zou nog wel meer willen uitbrengen). Sinds kort heb ik nu ook een account opgezet genaamd: Meet new plantlovers. Ik zou het fantastisch vinden als dit  een plek kan worden waar plantenaccounts elkaar kunnen vinden! Dit heb ik pas kort geleden opgezet. Op privégebied is het mijn droom om kinderen te mogen krijgen en nog heeeeeeel lang gelukkig (en gezond!) te blijven met mijn gezin en familie!

Stekken of kopen?
Eerst kopen en daarna stekken. Ik blijf het stiekem toch geweldig vinden als de plant al van groot formaat is. Dan durf ik ook eerder stekjes te maken, omdat ik dan genoeg plant overhoud haha! En met stekjes kan ik anderen weer blij maken. Ik doe dit al veel en verstuur stekjes in brievenbusdoosjes. Elke keer krijg ik zulke positieve reacties op! Nou dat kunnen we allemaal wel gebruiken toch? Positiviteit!

Wat is jouw plantenverhaal?
Sinds we zijn gaan samenwonen en ik de verzorging van mijn eerste Monstera Deliciosa onder de knie kreeg, ben ik mij meer in planten gaan verdiepen. We bezochten voornamelijk veel vaker tuincentra en zo nam ik eigenlijk altijd wel weer een leuke plant mee. Ik zou me nu geen huis zonder planten meer kunnen voorstellen (Bestaan die überhaupt?).

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?
Nu ga ik iemand even in het zonnetje zetten, want ik haal mijn inspiratie van mooie plantenaccounts en gezellige gesprekken met mede plantenliefhebbers. Een echt inspirerend account voor mij is @tamplant. Ik vind haar foto’s zo mooi en stiekem kijk ik daar een beetje tegenop. Zij heeft vaak zulke gave planten die bij mij op mijn wishlist staan of waar ik nog maar een klein stekje van heb! Laatst heb ik een mooie Syngonium Albo Variegata van haar over kunnen nemen en van mijn wishlist af kunnen strepen! Het is nog maar een kleintje en ik hoop dat hij volgende zomer al erg gegroeid is!

Wat is jouw meest trotse plant parent moment?
Hoe groot onze Monstera Deliciosa geworden is. Lastig om te benoemen hoe groot die dan is, ik denk dat hij nu ongeveer 1,5 meter hoog is en echt al veel bladeren heeft! Ik zou zeggen neem een kijkje op mijn account om te zien of mijn schatting in de buurt zit haha! Ook ben ik iedere keer als ik een Variegata plant kan bemachtigen erg trots. Deze vind je niet vaak in de standaard tuincentra, dus het is altijd een uitdaging om ze te vinden. Ik ben erg fan van Tuincentrum Global Garden waar ze dit wel volop verkopen. Dit is helaas erg ver rijden vanuit Friesland, dus ik bemachtig af en toe ook nog wel een gave Variegata plant via Instagram of Marktplaats!

Wat zijn jouw favoriete instagram accounts?

  • @tamplant. Zij maakt echt verbluffend mooie foto’s en heeft mij erg enthousiast gemaakt om de gave Greenhouse aan te schaffen van de Ikea (de Milsbo).
  • @plantenvaneline. Wij maken vaak een gezellig praatje en hebben echt een leuk contact. Zij maakt ook elke keer een feestje van haar foto’s, zo leuk om te zien!
  • @gojungle.nl. Wat een inspiratiebron is zij voor velen zeg! Met haar ondernemende kwaliteiten en prachtige foto’s elke keer weer. Haar stories zijn ook zo leuk om te volgen, met veel blijdschap, humor en een hele schattige kitten sinds kort!
  • @partnersingroen. Ook met hen heb ik vaak erg leuke gesprekken. Ik vind dat je bij hun account echt kunt zien dat ze de tijd nemen voor foto’s, ze bedenken vaak originele dingen.
  • @karlijnsjungle. En natuurlijk jouw account! Niet om te slijmen, maar omdat ik echt oprecht fan ben van je account. Je maakt prachtige foto’s, het groen springt er echt uit! Persoonlijk vind ik die ‘doorkijkje’ foto’s van jouw woonkamer het allermooiste! Lijkt me echt een gezellige plek en ik kom het zeker eens bezoeken als ik ooit eens in de buurt ben van Tilburg haha!

Van welke plant heb je de meeste succesvolle stekjes gehaald?
Dat is van de Maranta Leuconeura Fascinator, hier was ook erg veel animo voor! Ik kocht af en toe een plant ervan en knipte die dan volledig in stekjes. Ik denk dat ik er al wel 25+ stekjes van heb gemaakt en verkocht!

Wil je in de toekomst iets gaan ondernemen met planten?
Jazeker, dat zou ik graag willen! Kleinschalig doe ik dit al, maar ooit zou ik dit wel graag grootschalig op willen zetten. Nu verkoop ik vanuit huis stekjes, plantjes en mijn eigen plantenagenda 2021. Mijn partner is chef-kok in de horeca en het lijkt mij nog weleens gaaf om samen iets te kunnen opzetten. Een restaurant in jungle stijl, met een eigen plantenwinkel eraan vast. Gezellig even wat lekkers eten of een high-tea houden in een restaurant vol met planten, dat lijkt mij toch wel gaaf om op te zetten! Van oorsprong ben ik maatschappelijk werker, dus om dit er dan nog mee te combineren zou het allermooiste zijn!  Dus een paar dagen mensen blij maken met planten en een paar dagen mensen helpen, en dat samen in een bedrijf met mijn partner. Dit is wel heel groot gedroomd hoor, of dit ooit te realiseren is, de tijd zal het uitwijzen!

Ik wil Anouk ontzettend bedanken dat zij de tijd heeft genomen om mee te werken aan dit interview! Lijkt het jou nou ook leuk om te verschijnen op Karlijns Jungle? Laat het dan weten via het contactformulier!

Liefs,

Karlijn


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.