Hoe ik van Spint afkwam

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 07:00

Beestjes, beestjes, beestjes.. Er is bijna niets vervelender dan beestjes aantreffen op de plantjes waar je zo goed voor zorgt! Beestjes zijn er in alle soorten en maten, en de ene plaag is wat moeilijker te bestrijden dan de andere. Vandaag wil ik delen hoe ik (met succes) van Spint afkwam!

Spint was de eerste plaag die ik in huis had. Ik had een Calathea die er al een tijdje wat twijfelachtig uit zag. Ik wist nog niet zoveel over planten, beestjes en verzorging, dus ik dacht er niet zoveel van. Het ging steeds slechter met de plant, en ineens zag ik allemaal webbetjes op mijn plant! HELP!

Ik kwam er toen achter dat dit Spint was, en heel eerlijk, ik was meteen in paniek. Ik zag het al helemaal voor me, alle planten moesten in de prullenbak en ik moest opnieuw beginnen. Ik ging al mijn planten bekijken en tot mijn schrik kwam ik erachter dat er op tientallen planten Spint zat... en toch ben ik er vanaf gekomen! Ik heb de volgende stappen gevolgd:

1. Geen paniek! Je planten zullen niet snel dood gaan aan Spint. Je zult misschien een paar bladeren op moeten geven, maar je planten gaan dit overleven. You can do it!

2. Check al je planten en zet de planten met Spint in quarantaine. Spint kan gelukkig niet vliegen, maar ze kunnen zich wel naar andere planten verspreiden door de wind, maar ook door je handen en je kleding. Ga dus niet een plant met Spint bestuderen en vervolgens een schone plant aanraken, want op deze manier kan de Spint zich dus verspreiden.

3. Zet de planten onder de douche. Spoel alle bladeren goed af, en let daarbij goed op dat je de onder- en bovenkant schoonmaakt. Vergeet ook de steeltjes niet. 

4. Maak gebruik van een spray. De planten die Spint hadden heb ik behandeld met Promanal-R van Ecostyle. Let hierbij ook goed op dat je de onder- en bovenkant van het blad behandelt, en vergeet ook de stam en de steeltjes van de plant niet. Herhaal dit na een week nog een keer. De rest van de planten heb ik behandeld met een wat minder agressief mengsel van water, groene zeep en spiritus. Dit klinkt heel eng, maar hier kunnen je planten tegen! Dit heb ik vier keer herhaald, steeds met zeven dagen ertussen. Als je dit goed volhoudt zal de Spint verdwijnen van je planten.

5. Nu is het tijd om preventief aan het werk gaat. Zorg dat je blijft sproeien! Spint houdt niet van natte bladderen, dus als je lekker blijft sprayen met water, zal ook de Spint wegblijven. En je plantjes vinden dit ook nog eens heerlijk! Dat noem ik nog eens een win-win situatie!

Geen paniek, hou vol en je kan dit! Als het is gelukt zul je je echt een trotse plant parent voelen!

Laat me weten als je nog vragen of opmerkingen hebt en... succes!

Liefs,
Karlijn


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.