Ficus Lyrata

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 07:00

Vandaag staat één van mijn favoriete planten centraal, namelijk de Ficus Lyrata! De Ficus familie is er één waar mijn hart sneller van gaat kloppen. En met stip op één staat deze grote groene vriend!

De Ficus Lyrata wordt ook wel de Vioolbladplant of Tabaksplant genoemd, maar op social media kom je ook regelmatig de naam Fiddle Leaf Fig tegen, waardoor deze bijnaam ook steeds gangbaarder wordt. De Ficus Lyrata is een populaire plant en kenmerkt zich door grote, groene bladeren, met duidelijke getekende nerven. De Lyrata is een echte beginnersplant, want als je hem maar een mooie en lichte plek geeft is hij al gauw tevreden!

Deze Ficus is een matig snelle groeier. Als je de eerste en derde foto vergelijkt kun je zien hoeveel mijn Ficus gegroeid is in een half jaar. Ik heb hem op deze manier verzorgd:

  • Zorg voor een zonnige plek met veel indirect licht. Een Lyrata wil zeker 5 uur per dag indirect licht hebben, maar die van mij krijgt in de zomer zelfs enkele uren direct licht in de middag en ook dat vindt hij prima. Pas wel op met natte bladeren en direct zonlicht, want zo kunnen de bladeren erg snel verbranden.
  • De Ficus Lyrata houdt niet van natte voeten en kan dus last krijgen van wortelrot. Zorg ervoor dat er geen water in de bodem van de pot blijft staan. Voel aan de aarde voordat je water geeft. Als je vinger er min of meer schoon uit komt, dan is de aarde droog genoeg en kun je dus een slok water geven. Blijft de aarde nog aan je vinger plakken? Wacht dan een paar dagen met water geven. Je kan beter een paar keer een beetje geven, dan teveel in één keer! In de winter kun je de hoeveelheid met de helft verminderen. Een binnenpot, of een bloempot met een gat onderin gebruiken kan ook helpen.
  • Een douche of de bladeren nat sproeien vindt deze Ficus heerlijk. Op de grote bladeren kan makkelijk veel stof blijven liggen, dus zorg ervoor dat dit regelmatig schoongemaakt wordt. Daar zal je plant je erg dankbaar voor zijn! Sproeien mag je meerdere keren per week doen, ook in de winter.
  • Wil je de Ficus wat voller laten groeien? Dat kan! Door de top eraf te knippen, kun je ervoor zorgen dat hij gaat vertakken. De top kun je gebruiken om de plant te stekken. Bij het snoeien of verpotten kan er sap uit de plant komen. Let op! De sap van de Ficus is giftig, dus zorg dat je handschoenen draagt.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je altijd een reactie achterlaten. You can do it plant parent!

Liefs,
Karlijn


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.