Plant parent interview: Margo's Jungle

Gepubliceerd op 18 oktober 2020 om 07:00

Elke week staat er een andere plant parent in de spotlight op karlijnsjungle.nl! Soms bekend, soms nog minder bekend, veel volgers of nog niet zoveel.. het maakt niet uit, want één ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden ontzettend veel van planten! Voor het eerste interview in deze serie sprak ik met Margo. Margo is een ontzettend aardige, behulpzame en enthousiaste plant parent, waar de passie voor planten vanaf spat!

 

Naam:
Margo

Social media accounts:
Instagram @margosjungle

Leeftijd:
28

Woonplaats:
Tilburg

Woont met (gezinsleden/huisdieren):
Mijn lieve vriend Iljitch en een heleboel kamerplanten!


Wat vindt jouw partner van jouw plantenhobby?
Hij ondergaat het inmiddels gedwee. Hij heeft lange tijd grapjes gemaakt over mijn plantenhobby! Hij zegt bijvoorbeeld dat hij elke ochtend met een tarzanbroekje aan met een liaan van de trap afslingert. Maar hij ziet ook hoe leuk ik het vind en dat die planten echt belangrijk voor me zijn. Ik kan echt intens verdrietig zijn als er iets met een van mijn favoriete planten aan de hand is (of juist super excited als ik een pareltje tegenkom in een tuincentrum) en dat ziet hij natuurlijk ook. Inmiddels neemt hij het zelfs voor me op als mensen zeggen dat we wel heel veel planten hebben. Maar het is en blijft wel mijn ding en hij doet ook niets aan de verzorging van de planten.

Hoeveel planten heb je?
51 (ben zojuist het hele huis rondgelopen voor een telling)

Wat is je favoriete plant in huis?
Dat vind ik moeilijk om te kiezen. Ik houd enorm van mijn Raphidophora Tetrasperma/Monstera Minima, mede omdat ie zo snel groeit. Mijn Monstera Thai Constellation is ook een favoriet, omdat hij prachtig is en er een mooi verhaal aan zit. Maar ook mijn Alocasia Zebrina en mijn Anthurium Clarinervium zijn pareltjes in mijn collectie. Als ik echt moet kiezen, dan kies ik toch voor mijn Monstera Thai Constellation!

Welke planten staan nog op je wishlist?
Alocasia Micholitziana Frydek (die velvet bladeren!!) en Philodendron Gloriosum (ooit, als ik de loterij win)!

Welke planten musthave is voor jou onmisbaar?
Mijn vochtigheidsmeter! Bij kleinere potjes kan ik prima met mijn vinger voelen hoe droog de grond is, maar zo'n ding is fantastisch bij de grotere potten! Zo kun je goed nagaan of het verder naar beneden niet nog vochtig is. Ik gebruik hem inmiddels zelfs voor bijna elke plant, omdat het gewoon zo snel en nauwkeurig werkt!

Wat was je eerste grote plantenliefde?
Mijn eerste grote (letterlijk en figuurlijk) plantenliefde is mijn Raphidophora Tetrasperma a.k.a. Monstera Minima. Die kocht ik als plant met een mosstok van ongeveer 70-80 centimeter en in minder dan een half jaar heb ik er twee mosstokken bovenop moeten zetten. Hij tikte gewoon het plafond al aan! Die plant heeft mijn liefde voor planten echt aangewakkerd.

Wat is jouw ultieme planten tip?
Van onderaf water geven! Ik zet bijna al mijn planten in een teiltje met water zodat ze zelf op kunnen nemen wat ze nodig hebben. Sinds ik dat doe merk ik dat de wortels veel dieper groeien en heb ik minder planten met gele bladeren door een teveel aan water.

Wat doe je liever? Stekken of kopen?
Het liefst kopen, want ik heb gewoon niet zo heel veel geduld! En ik kan zo genieten van een grote, volle plant. Maar helaas, mijn portemonnee is ook niet oneindig gevuld, dus ik probeer af te wisselen tussen stekjes kopen en grotere planten kopen.

Wat is jouw plantenverhaal?
Mijn liefde voor planten is eigenlijk pas gegroeid sinds we in ons huidige huis wonen: veel meer ruimte en licht en veel minder tocht en kou dan in mijn vorige huis. Ik vond planten altijd al wel leuk, maar doordat ik ze niet de juiste omstandigheden kon geven om te groeien, kon die liefde niet echt groeien. Toen ik zag dat ze in mijn huidige huis wel in leven bleven en zelfs gingen groeien, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in planten, de verzorging van planten en welke wereld erachter schuilgaat. En toen ging het heel snel! Het is echt uitgegroeid tot een hobby waarin ik veel plezier heb, maar vooral ook heel veel rust en voldoening vind.

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?
In de eerste plaats uit Instagram en iedereen die ik daar volg, maar ik vind het ook heel leuk om plantenvideo's op YouTube te kijken. Mijn favoriete YouTubers waar ik veel inspiratie van krijg, zijn Kaylee Ellen en Roos van Plant with Roos.

Wat is jouw meest trotse plant parent moment?
Bij elk beginnend nieuw blad aan één van mijn Monstera's of aan mijn Anthurium Clarinervium voel ik me echt wel even heel trots. Dan wordt mijn moeder gefacetimed, mijn vriend moet verplicht even kijken en Ilona van @Happyplanthouse wordt  geïnformeerd. Na de nodige 'oooo' en 'wauw' kan het genieten van het proces van ontrollen beginnen.

Wat zijn jouw vijf favoriete instagram accounts?
@sasplants, omdat Sascha een lopende encyclopedie is en haar posts zijn niet alleen mooi maar ook heel leerzaam.
@happyplanthouse, omdat Ilona (naast mede-plantengekkie) ook mijn vriendin en mijn buurvrouw is. Hoe fantastisch is het dat ik met haar ook op plantengebied alles kan delen en we elkaar kunnen helpen en versterken.
@Huisentuinwebshop, omdat Angela zulke mooie foto's maakt en ik zo ontzettend blij ben met haar webwinkel.
@partnersingroen, zei ik net dat Ilona en ik plantengekkies waren? Nou, Marijke en Eline kunnen er ook wat van! Ik houd van hun content en ze zijn ook nog eens heel leuk om je plantenhobby en –verhalen mee te delen.
@gojungle.nl, omdat ik haar zo'n stoere vrouw vind met haar eigen bedrijf in plantenstyling. Ik kijk elke dag weer uit naar haar posts!

Heb je een plant met een bijzonder verhaal?
Jazeker! Ik wilde al een tijdje heel graag een Monstera Thai Constellation, maar ik vond hem eigenlijk wel een beetje te duur.

In april van dit jaar besloot ik dat ik hem mocht kopen van mijn verjaardagsgeld. Ik vond er al snel eentje online en op het moment dat hij beschikbaar was, heb ik hem super snel in mijn digitale mandje gegooid en betaald. Yes! Ik had gewoon een Monstera Thai Constellation op de kop weten te tikken!
Na een week vol spanning wachten op mijn droomplant, kreeg ik het bericht dat er iets fout was gegaan met mijn plant en dat ie onverkoopbaar was geworden. Wat heb ik daarvan gebaald! Ik was er echt even door van mijn stuk! Met de verkoper sprak ik wel af dat ze op zoek zouden gaan naar een andere Monstera Thai Constellation voor mij, maar dat kon nog wel maanden duren.
Als ik één ding van mijn plantenhobby heb geleerd, dan is dat wel dat na iets vervelends altijd iets heel positiefs komt. Mijn ouders verhuisden begin dit jaar en in mei ging ik samen met mijn moeder op jacht bij de Intratuin naar plantjes, sierpotten en kussens om het nieuwe huis aan te kleden. Terwijl we planten uitzochten voor mijn moeder, spotte ik ineens een verdwaalde Monstera Thai Constellation. Ik zette hem in mijn karretje, stond even te twijfelen (want ja, ze zijn natuurlijk niet goedkoop), riep nog naar mijn moeder dat dit wel echt mijn droomplant is en vraag aan de verkoper of dit de enige Thai is die ze hebben. Hij vertelde me dat hij er nog maar twee heeft en dat ik ze wel voor de helft van het geld mee mocht nemen. Ik keek hem nog eens goed aan (heb ik dat Limburgs nou wel of niet goed verstaan?) en dan besluit ik Ilona van @happyplanthouse te bellen om te vragen of ik de tweede voor haar mee moet nemen. En zo loop ik een half uurtje later met twee prachtige Monstera's Thai Constellations voor een prikkie de Intratuin uit. Dolgelukkig!

Wat is jouw oudste kamerplant?
Mijn pannenkoekplant! Alhoewel de originele plant een keer head first van de vensterbank is gekletterd (en zijn steeltje en ook mijn hart in stukken brak), doen dochter en kleindochters het fantastisch! Meerdere kleine pannenkoekenplantjes zijn inmiddels al uit huis en groeien daar vrolijk verder. Daarom is het ook zo'n leuk plantje: je hoeft eigenlijk nooit een nieuwe te kopen!

Van welke plant heb je de meeste succesvolle stekjes gehaald?
Dat is van mijn geliefde Raphidophora Tetrasperma/Monstera Minima. Een paar dagen na een hoognodige verpot sessie viel me ineens op dat de blaadjes een beetje sip hingen en ik had er al meteen geen goed gevoel bij. Toen ik een week later met mijn vinger langs de stam in de aarde wroette, zag ik dat de stam zwart begon te worden. Rot dus! Ik heb hem uiteindelijk helemaal in stukken geknipt (ik denk dat ik bijna 30 stekken had) en deze per 2, 3 of 4 bladeren met de luchtwortels in spaghnum mos gewikkeld. Ze kregen super snel wortels en ook kwamen er nieuwe groeipunten aan de stammetjes. Een deel van de stekken heb ik weggeven, een aantal heb ik gehouden om zelf weer een mooie volle plant te kunnen maken en de rest heb ik op marktplaats gezet.

Wil je in de toekomst iets gaan ondernemen met planten? of doe je dit misschien al?
Waar ik vroeger niet echt graag naar foto's van mezelf keek (want ik zag vooral de dingen waar ik niet blij mee was), ben ik inmiddels op het punt dat ik zelfs filmpjes van mezelf opneem voor mijn instagrampagina. Een hele stap voor mij, maar ik vind het zo ontzettend leuk om te doen, dat ik daar nog wel meer mee wil gaan doen. Ik heb inmiddels al een YouTube pagina aangemaakt (mijn kanaal heet ook Margo's Jungle) zodat ik een plek heb waar ik die filmpjes ook kan gaan plaatsen. Ik heb zoveel leuke ideeën daarover en die wil ik de komende tijd verder gaan uitwerken. Verder presenteer ik elke dinsdag een nieuw plantendilemma op mijn Instagram waar men op kan stemmen. Het is super leuk om te merken dat er echt nagedacht wordt over het dilemma en er ook discussies ontstaan. Dat wil ik dus ook zeker blijven doen!

 

Ik wil Margo ontzettend bedanken dat ze de tijd heeft genomen om mee te werken aan dit interview! Lijkt het jou nou ook leuk om te verschijnen op Karlijns Jungle? Laat het dan weten via het contactformulier!

Liefs,

Karlijn


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.