Begonia Maculata

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 07:00

In april 2019 kreeg ik mijn eerste Stippenbegonia, toen ik deze prachtige plant zag was het liefde op het eerste gezicht. In de eerste instantie kon ik niet geloven dat dit een Begonia was, want bij een Begonia dacht ik aan die planten die mijn oma altijd had met die gekleurde bloemen. Er ging een nieuwe wereld voor mij open! Mijn Begonia Maculata is inmiddels een grote, volwassen plant geworden, kijk maar!

Er zijn veel verschillende soorten Stippenbegonia’s, maar de meest bekende en meest gekochte is de Begonia Maculata. Andere voorbeelden zijn de Snowcap, Tamaya en Angelwing. De Maculata valt op door zijn grote, langwerpige, donkergroene bladeren, met een rode achterkant en grote witte stippen. De Tamaya en de Angelwing hebben veel kleinere stippen, de vorm van het blad is anders en het blad is niet rood aan de achterkant.

Begonia Maculata

Begonia Angel Wings

Begonia Tamaya

De Begonia Maculata wordt niet gezien als een moeilijke plant en de verzorging is redelijk standaard te noemen. De Maculata houdt van een vochtige grond, maar houdt niet van natte voeten. Ik geen mijn plant 1x in de week een flinke slok water en dat vindt hij prima. Wat wel bijzonder is bij de Begonia’s is dat je de bladeren niet nat mag maken, want de bladeren kunnen erg makkelijk gaan schimmelen. Dit is ook iets om rekening mee te houden bij het stekken van de plant. De stekjes kun je beter niet in een kastje of andere vochtige plek zetten.
De Begonia houdt van veel indirect licht, zet hem niet in de volle zon, maar zeker niet op een donkere plek. Dat zal je plant heel erg fijn vinden!

Mijn Begonia Maculata 1,5 jaar geleden

Verder is hij niet moeilijk, op een gegeven moment moest ik hem verplaatsen en heeft hij een plekje gekregen naast twee verwarmingsbuizen. Je zou denken dat de plant daar last van zou hebben, maar integendeel! Hij is nog veel harder gaan groeien. Geef je plant ook wat extra steun als de stengels lang worden, dit kan gewoon met een paar stokjes.

Wanneer je deze verzorging volgt zou het helemaal goed moeten komen met jouw Begonia! Mocht je nog vragen hebben, of kom je er niet helemaal uit dan kun je altijd een reactie achterlaten!

Veel succes, you can do it!

Liefs,

Karlijn


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

E. Engelman
2 jaar geleden

Beste Karlijn,

Hoe prachtig is uw begonia maculata!
Dank voor uw bijdrage over deze begonia.

Is de "begonia maculata snowcap" een¬† vari√ęteit op de begonia maculata?

Vriendelijke groet,
Eef