Help je plant de winter door

Gepubliceerd op 22 september 2020 om 16:43

Je zou het misschien niet zeggen (terwijl ik dit typ, is het buiten 25 graden), maar morgen begint de herfst! Waarschijnlijk heb je je plantjes goed verzorgd en daardoor zijn ze de afgelopen maanden waarschijnlijk flink gegroeid. Good job plant parent!

 

Misschien heb je al wat verandering gemerkt bij je planten, de groei stopt ineens, of misschien heb je een paar gele bladen aan de onderkant van je plant gespot. Dit zijn mijn 4 tips, om de overgang naar de winter wat makkelijker te maken voor je geliefde plantjes!

 1. Water geven
  Tijdens de herfst/winter gaan je plantjes in een soort ruststand. Ze hebben dan niet meer zoveel water nodig dan dat je gewend bent tijdens de lente/zomer. Pas dus echt op met water geven. Je kan beter te weinig geven, dan teveel! Schade van teveel water is vaak onomkeerbaar. Ben alert op gele bladeren, dit kan namelijk betekenen dat je teveel water geeft. Mocht je gele bladeren zien, check je plant dan ook meteen even op vervelende beestjes zoals Trips! Geen beestjes, laat de plant dan even droogvallen voordat je weer water geeft!
 2. Licht
  In de herfst/winter is er vaak minder licht in huis. De meeste planten houden echt van licht, dus overweeg misschien een aantal planten een plekje dichterbij het raam te zetten. Hou er wel rekening mee dat niet elke plant het fijn vindt om verplaatst te worden!
 3. Verwarming
  Binnenkort gaat de verwarming weer aan! Hartstikke fijn, maar let wel even goed op je planten. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij de verwarming staan, dan kunnen ze namelijk verbranden. De verwarming zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid erg omlaag gaat. Een elektrische luchtbevochtiger, of een luchtbevochtiger die je aan de verwarming kan hangen kan hier zeker bij helpen. Je kan ook een meter (hygrometer) voor kopen, probeer de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 % te houden voor blije plantjes. De luchtbevochtiger die ik op dit moment gebruik is van Duux.
 4. Voeding
  Let op met plantenvoeding. Dit hebben je planten in de herfst/winter meestal niet nodig.

 

Dit waren mijn tips, hopelijk hebben jullie er iets aan! Onthoud wel, elke plant is anders, dus deze tips gelden niet voor 100% van de planten!

Liefs,

Karlijn


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.