Alles over terracotta

Gepubliceerd op 1 september 2020 om 14:32

Terracotta, either you love it or hate it, er lijkt geen middenweg te zijn. Toch heeft terracotta naast zijn mooie uiterlijk ongelofelijk veel voordelen. Ik zet ze voor je op een rij.

Het uiterlijk
over smaak valt te twisten natuurlijk, maar persoonlijk hou ik ontzettend van terracotta! De cognacbruine kleur past ontzettend goed bij de trendkleuren van dit moment, zoals geel en donkergroen. Naast de terracottakleur zoals je die gewend bent, worden er ook grijze verkocht! dus mocht je de kleur minder vinden, dan is dat nog een optie! Ik heb veel verschillende kleuren en soorten potten in huis, maar omdat de helft ongeveer terracotta is ontstaat er toch één geheel.

Veel variatie
Terracotta is er in allerlei soorten en maten. Hoog, laag, heel klein, of juist heel groot. Voor elke plant is er een terracotta pot!

Voorkomt het geven van teveel water
Voor mij is dit de belangrijkste reden om te kiezen voor terracotta. Één van de eigenschappen is dat het water opneemt. Super handig, want wat je absoluut niet wil is dat je planten teveel water krijgen! De meeste planten kunnen beter wat te weinig water krijgen dan teveel. Zelf haal ik planten het liefst uit de binnenpot waar ze in verkocht worden. Vaak zijn deze al te krap bij aankoop is mijn ervaring. Het gevaar wat je dan wel loopt is dat je planten te veel water krijgen. De binnenpot heeft namelijk handige gaatjes, waardoor het overtollige water weg kan. Dit voorkomt wortelrot, wat vaak leidt tot een dood plantje (weet je nog niet zo goed wanneer een plant water nodig heeft, of wil je het risico helemaal niet nemen, laat dan de plant in de binnenpot. Het is mijn voorkeur, dat wil niet zeggen dat het voor jou werkt).
Doordat terracotta water opneemt en er een gat in de bodem zit, voorkom je dat er overtollig water onderin de pot blijft zitten. Super handig dus! Let wel op, heb je een plant die houdt van vochtige grond kijk dan uit met terracotta, want de grond droogt dan sneller uit!

De prijs
Een nadeel van heel veel planten is dat je ook heel veel potjes nodig hebt. Een kringloop is hierbij natuurlijk een uitkomst, maar hier moet je ook een beetje geluk bij hebben. Terracotta is zeer betaalbaar en overal te krijgen. Win-win dus!

Na een tijd zal je terracotta pot er anders uit gaan zien, de pot verweert, maar dit is voor mij een extra charme. De pot kan wit uit gaan slaan, maar schrik hier niet van. Veel mensen denken aan schimmel, maar in werkelijkheid is dit gewoon kalk wat in het water zit wat je de plant geeft. Mocht je dit niet mooi vinden kun je er altijd voor kiezen om de pot te lakken, of geef de pot een leuk kleurtje! Hou er wel rekening mee dat de pot het water dan niet (of in ieder geval een stuk minder) op kan nemen!

Misschien heb ik je overtuigd van de voordelen, misschien vond je het al fantastisch of vind je het echt helemaal niks! Ik ben in ieder geval fan, jij ook?

Liefs,

Karlijn


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.